Chidori Studio draws on industrial references for home in Japan


Architecture practice Chidori Studio has completed Hokuriku Residence No. 3, a house in Hakusan that references traditional Japanese homes and industrial architecture.

Located on the site of a former soy sauce factory, the open single-storey home was designed for a client who requested bright spaces with ample access to the outdoors.

Hokuriku Residence No. 3 by Chidori Studio
Chidori Studio has created Hokuriku Residence No. 3 in Japan

The site is situated at the foot of Mount Hakusan and is defined by a mixture of traditional townhouses and industrial buildings used for the production of sake, soy sauce and miso.

Inspired by this “multi-layered townscape”, Tokyo-based Chidori Studio designed Hokuriku Residence No. 3 as a blend of details, materials and forms drawn from surrounding buildings.

Entrance to Japanese house with metal door
The home draws on the surrounding industrial buildings in Hakusan

“Because of the old industries still remaining in the surrounding area, it was remarkable to see a mixture of various types of buildings,” architect Yusuke Oka told Dezeen.

“We attempted to design a new residence by incorporating details such as the shape of the roof, exterior walls, window openings, and the way fixtures are made that would allow these to blend together,” he added.

Polycarbonate facade of Hokuriku Residence No. 3 by Chidori Studio
A sliding door lined in polycarbonate leads to a courtyard

As a close connection to the outdoors was crucial for the client, Chidori Studio organised Hokuriku Residence No. 3 in an L-shape to hug a courtyard and overlook the “borrowed landscape” from a nearby vacant lot.

The home’s living spaces overlook these green spaces through openings and a sliding door that is reminiscent of traditional shoji screens but finished in timber and corrugated polycarbonate panels for a more industrial feel.

“Instead of creating a courtyard surrounded by buildings on all sides, we arranged the house in an L-shape to ensure minimum privacy against the road and to have a view of the borrowed landscape,” said Oka.

Bedrooms and utility spaces occupy the more enclosed southern end of the home, where the entrance sits behind a sliding door in mirrored metal.

Dining room with sloped wooden ceiling
A large sloping wooden ceiling sits over the living area

A timber-framed, angular roof with large overhanging eaves tops the home in a nod to the traditional Japanese townhouses found nearby.

This is expressed internally with a large, sloping wooden ceiling over the living area. In the more private spaces, lower silver-lined ceilings are used to reflect light from the courtyard.

Interior of Hokuriku Residence No. 3 by Chidori Studio
Silver ceilings feature in the more private areas

“In terms of materials and details, we wanted to incorporate interesting things that were naturally created by the streetscape, rather than those typically employed in houses,” said Oka.

“These include the wooden eaves of a traditional townhouse, the exterior walls of an office building, stainless steel fittings like those found in a factory, and large fittings that are beyond human scale,” he added.

Other homes in Japan recently featured on Dezeen include a 2.7-metre-wide residence in Saitama by IGArchitects and a traditional wooden home in Toyama renovated by NYAWA.

The photography is by Yasuhiro Nakayama. 



Source link

About The Author

Scroll to Top